Ekşili Köfte Nasıl Yapılır?

'Ana Yemek' forumunda Hilal Bayraktar tarafından 11 Nisan 2018 tarihinde açılan konu

  1. Hilal Bayraktar

    Hilal Bayraktar Forumbudur.Com Moderatör

    Mesaj:
    204
    Alınan Beğeniler:
    89
    Ödül Puanları:
    28
    Ekşili Köfte:
    Güzel ülkemizin bir başka lezzetlerinden olan ekşili köfte yemeğinin yapımı oldukça basittir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çokça yapılan bu çorba damaklara bayram yaşatıp yiyenlerin müptelası olduğu bir yemektir. Bölgeye ve yöreye göre değişen yapımlarında farklılık olsa da içeriği aynı ve lezzeti değişmez bir efsanedir.

    eksili-kofte.jpg

    Malzemeler:
    Tarife başlamadan önce köftesi için gerekli malzemeleri hazırlıyoruz;

    - Yarım kilo yağsız kıyma

    - 2 yemek kaşığı pirinç

    - 1 kuru soğan

    - tuz

    - karabiber

    - köftelerin yapışmaması için un

    Terbiye İçin:


    - 1 yumurta sarısı

    - yarım limon suyu

    Geri Kalan Malzemeler:

    - 1 havuç

    - 1 patates

    - 1 su bardağı nohut ( ister konserve de hazır nohut kullanılabilir.)

    - tereyağı

    - zeytinyağı

    Yapılışı:
    Köfte için kuru soğan, tuz, karabiber yani bütün malzemeler derin bir kaba alınıp yoğrulur ve misket büyüklüğünde kopartılıp yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler unlanmış tepsi üzerine alınarak tepsi sallanır ve yapışması engellenir. Ardından küp küp doğranan havuç ve patatesler tereyağı ve zeytinyağında bir dakika boyunca kavrulur. Üstüne haşlanmış nohutlar eklenip 2 su bardağı su eklenir ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatılır. Sebzeler yumuşadıktan sonra köfteleri ve pirinci ekleyip pişmelerini beklemeliyiz. Köfteler piştikten ve pirinçler açıldıktan sonra terbiyenin eklenme vakti gelmiştir.

    Ayrı bir yerde yumurta sarısı ve limon çırpılarak yemeğin suyunda biraz ilave edilir ve terbiyenin ılıması sağlanır. Ardından terbiye yemeğe ilave edilir. Terbiye ilave edilirken yumurta ve limon suyu sürekli çırpılmalıdır. Terbiye ilave edildikten sonra kaynama başlayınca 20 dakika kaynatılır ve daha sonra ocağın altı kapatılır. Eğer suyu az gelirse tekrar bir su bardağı su ilave edilebilir. Yemek piştikten sonra yarım saat dinlendirilir ve servis edilebilir. Üzerine isteğe bağlı olarak maydanoz veya dereotu serpiştirilebilir.

    Yemek hazır. Afiyet olsun...
     
     
  2. tr Trabzon daire

    tr Trabzon daire Forumbudur.Com Üye

    Mesaj:
    2
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Son düzenleme: 17 Kasım 2018
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş